Schładzalniki mleka typu otwartego - wannowego produkowane są w wersji 2-u i 4-ro udojowej o pojemności 1000,1200, 1600 i 2000 litrów.
Opis
Schładzanie odbywa się w systemie bezpośrednim tzn., mleko schładzane jest przez parowacz, umieszczony w dnie zbiornika.
Schładzalnik 2-u udojowy - przeznaczony jest do schładzania mleka w 2 porcjach tzn. odbioru mleka codziennie. Zastosowany agregat pozwala na schłodzenie jednorazowo udoju w ilości odpowiadającej 1/2 objętości nominalnej zbiornika mleka w czasie max 3 godzin z temp. 35 °C do 4 °C (efektywny czas schładzania pierwszej porcji mleka jest krótszy niż 2,5 h).
Schładzalnik 4-ro udojowy - przeznaczony jest do schładzania mleka w 4 porcjach tzn. odbioru mleka co dwa dni . Zastosowany agregat pozwala na schłodzenie jednorazowo udoju (porcji mleka) o objętości równej 1/4 objętości nominalnej zbiornika mleka w czasie max 3 godzin z temp. 35 °C do 4 °C (efektywny czas schładzania pierwszej porcji mleka jest krótszy niż 2,5 h).
Na szczególne podkreślenie zasługuje fakt, że w układzie chłodzenia schładzalników WSK "PZL-Krosno" S.A. znajduje się zbiornik czynnika chłodniczego oraz termostatyczny zawór rozprężny, co pozwala na precyzyjne dozowanie czynnika chłodniczego do parowacza stosownie do zapotrzebowania. Ma to bezpośredni wpływ na obniżenie kosztów eksploatacji i wydłużenie żywotności agregatu.
WALORY UŻytkowe schładzalników
Wysoka wydajność systemu chłodzenia
- specjalna konstrukcja parowacza (tzw. plaster miodu) wykonanego techniką zgrzewania laserowego, zdecydowanie zwiększa wytrzymałość zmęczeniową parowacza i wielokrotnie podnosi jego żywotność
- wysokiej klasy agregat skraplający i automatyka chłodnicza – zastosowanie zbiornika czynnika chłodniczego i termostatycznego zaworu rozprężnego pozwala na precyzyjne dozowanie czynnika chłodniczego do parowacza, co powoduje wydłużenie czasu eksploatacji urządzenia
- kształt łopat i obroty mieszadła
Bardzo niskie zużycie energii elektrycznej
Zużycie energii elektrycznej na schłodzenie 1 litra mleka w temperaturze otoczenia 32°C nie przekracza 0,015 – 0,017 kWh/l
Łatwość użytkowania i obsługi technicznej
Obsługa schładzalnika sprowadza się do prostych czynności:
- podłączenia końcówki węża instalacji udojowej
- przełączenia wyłącznika na szafce sterowniczej w odpowiednią pozycję
- otwarcia i zamknięcia zaworu spustowego
Czynnik chłodniczy nieszkodliwy dla środowiska
Bardzo dobra izolacja termiczna
Przyrost temperatury przechowywanego mleka przy wyłączonym agregacie określony normą PN/A-55557 nie przekracza 0,5°C w ciągu 4 godzin
Ekologiczna izolacja termiczna
Izolacja wykonana bezfreonowym systemem wytwarzania pianki poliuretanowej
Nowoczesne elektroniczne sterowanie – umożliwia:
- sterowanie procesami schładzania z wyświetlaniem aktualnej temperatury mleka podczas schładzania
- okresowe mieszanie schłodzonego mleka podczas przechowywania (przy wyłączonym agregacie) czas pracy mieszadła 4 minuty, czas przerwy 40 minuty
- załączenie mieszadła w dowolnym czasie na okres 3 min. np. przed odbiorem mleka i pobraniem próbki
Zbiornik i jego wyposażenie wykonany w całości ze stali nierdzewnej (za wyjątkiem ramy i agregatu chłodniczego)
Zastosowanie nierdzewnej, kwasoodpornej stali pozwala użytkownikowi bardzo łatwo utrzymać odpowiednie warunki higieniczne schładzalnika.