hydraruzxpnew4af.onion

Schładzalniki mleka typu otwartego okrągłe produkowane są
w wersji 2-u i 4-ro udojowej o pojemności  220, 300, 400, 500, 600, 800, 1000, 1200,1600 litrów

Opis

Schładzanie odbywa się w systemie bezpośrednim tzn., mleko schładzane jest przez parowacz, umieszczony w dnie zbiornika.

Schładzalnik 2-u udojowy - przeznaczony jest do schładzania mleka w 2 porcjach tzn. odbioru mleka codziennie. Zastosowany agregat pozwala na schłodzenie jednorazowo udoju w ilości odpowiadającej 1/2 objętości nominalnej zbiornika mleka w czasie max 3 godzin z temp. 35 °C do 4 °C (efektywny czas schładzania pierwszej porcji mleka jest krótszy niż 2,5 h).

Schładzalnik 4-ro udojowy - przeznaczony jest do schładzania mleka w 4 porcjach tzn. odbioru mleka co dwa dni . Zastosowany agregat pozwala na schłodzenie jednorazowo udoju (porcji mleka) o objętości równej 1/4 objętości nominalnej zbiornika mleka w czasie max 3 godzin z temp. 35 °C do 4 °C (efektywny czas schładzania pierwszej porcji mleka jest krótszy niż 2,5 h).

Na szczególne podkreślenie zasługuje fakt, że w układzie chłodzenia schładzalników WSK "PZL-Krosno" S.A. znajduje się zbiornik czynnika chłodniczego oraz termostatyczny zawór rozprężny, co pozwala na precyzyjne dozowanie czynnika chłodniczego do parowacza stosownie do zapotrzebowania. Ma to bezpośredni wpływ na obniżenie kosztów eksploatacji i wydłużenie żywotności agregatu.

WALORY UŻytkowe schładzalników

     Wysoka wydajność systemu chłodzenia

-  specjalna konstrukcja parowacza (tzw. plaster miodu) wykonanego techniką zgrzewania laserowego, zdecydowanie zwiększa wytrzymałość zmęczeniową parowacza i wielokrotnie podnosi jego żywotność

-  wysokiej klasy agregat skraplający i automatyka chłodnicza – zastosowanie zbiornika czynnika chłodniczego i termostatycznego zaworu rozprężnego pozwala na precyzyjne dozowanie czynnika chłodniczego do parowacza, co powoduje wydłużenie czasu eksploatacji urządzenia

-  kształt łopat i obroty mieszadła

     Bardzo niskie zużycie energii elektrycznej

Zużycie energii elektrycznej na schłodzenie 1 litra mleka w temperaturze otoczenia 32°C nie przekracza 0,015 – 0,017 kWh/l

Łatwość użytkowania i obsługi technicznej

Obsługa schładzalnika sprowadza się do prostych czynności:

- podłączenia końcówki węża instalacji udojowej

- przełączenia wyłącznika na szafce sterowniczej w odpowiednią pozycję

- otwarcia i zamknięcia zaworu spustowego

     Czynnik chłodniczy nieszkodliwy dla środowiska

     Bardzo dobra izolacja termiczna

Przyrost temperatury przechowywanego mleka przy wyłączonym agregacie określony normą PN/A-55557 nie przekracza 0,5°C w ciągu 4 godzin

Ekologiczna izolacja termiczna

Izolacja wykonana bezfreonowym systemem wytwarzania pianki poliuretanowej

Nowoczesne elektroniczne sterowanie – umożliwia:

-  sterowanie procesami schładzania z wyświetlaniem aktualnej temperatury mleka podczas schładzania

-  okresowe mieszanie schłodzonego mleka podczas przechowywania (przy wyłączonym agregacie) czas pracy mieszadła 4 minuty, czas przerwy 40 minuty

-  załączenie mieszadła w dowolnym czasie na okres 3 min. np. przed odbiorem mleka i pobraniem próbki

Zbiornik i jego wyposażenie wykonany w całości ze stali nierdzewnej (za wyjątkiem ramy i agregatu chłodniczego)

Zastosowanie nierdzewnej, kwasoodpornej stali pozwala użytkownikowi bardzo łatwo utrzymać odpowiednie warunki higieniczne schładzalnika.