hydraruzxpnew4af.onion

Schładzalniki mleka typu zamkniętego z automatyczną myjnią produkowane są w wersji 2-u i 4-ro udojowej o pojemności 2100, 2600, 3200, 4000, 5000, 6000, 8000. 10 000 litrów

Na zamówienie wykonujemy również schładzalniki o pojemności do 30 000 litrów w wersji poziomej i pionowej.

Opis

Schładzanie odbywa się w systemie bezpośrednim tzn., mleko schładzane jest przez parowacz, umieszczony w dnie zbiornika.

Schładzalnik 2-u udojowy - przeznaczony jest do schładzania mleka w 2 porcjach tzn. odbioru mleka codziennie. Zastosowany agregat pozwala na schłodzenie jednorazowo udoju w ilości odpowiadającej 1/2 objętości nominalnej zbiornika mleka w czasie max 3 godzin z temp. 35 °C do 4 °C (efektywny czas schładzania pierwszej porcji mleka jest krótszy niż 2,5 h).

Schładzalnik 4-ro udojowy - przeznaczony jest do schładzania mleka w 4 porcjach tzn. odbioru mleka co dwa dni . Zastosowany agregat pozwala na schłodzenie jednorazowo udoju (porcji mleka) o objętości równej 1/4 objętości nominalnej zbiornika mleka w czasie max 3 godzin z temp. 35 °C do 4 °C (efektywny czas schładzania pierwszej porcji mleka jest krótszy niż 2,5 h).

Na szczególne podkreślenie zasługuje fakt, że w układzie chłodzenia schładzalników WSK "PZL-Krosno" S.A. znajduje się zbiornik czynnika chłodniczego oraz termostatyczny zawór rozprężny, co pozwala na precyzyjne dozowanie czynnika chłodniczego do parowacza stosownie do zapotrzebowania. Ma to bezpośredni wpływ na obniżenie kosztów eksploatacji i wydłużenie żywotności agregatu.

WALORY UŻytkowe schładzalników

     Wysoka wydajność systemu chłodzenia

  • specjalna konstrukcja parowacza (tzw. plaster miodu) wykonanego techniką zgrzewania laserowego, zdecydowanie zwiększa wytrzymałość zmęczeniową parowacza i wielokrotnie podnosi jego żywotność wysokiej klasy agregat skraplający
    i automatyka chłodnicza
  • regulacja obrotów wentylatora skraplacza
  • kształt łopat i obroty mieszadła

  Bardzo niskie zużycie energii elektrycznej

Zużycie energii elektrycznej na schłodzenie 1 litra mleka w otoczenia 32°C nie przekracza 0,015 – 0,017 kWh/l

Niezawodność użytkowania

Czynnik chłodniczy nieszkodliwy dla środowiska

Bardzo dobra izolacja termiczna

Przyrost temperatury przechowywanego mleka przy wyłączonym agregacie zgodnie
z normą nie przekracza 0,5°C w ciągu 4 godzin

Ekologiczna izolacja termiczna

Izolacja wykonana bezfreonowym systemem wytwarzania pianki poliuretanowej

Nowoczesne elektroniczne sterowanie

  • automatyczne sterowanie i kontrola procesu schładzania i przechowywania mleka
  • automatyczne sterowanie zaprogramowanym pełnym procesem mycia:

*płukanie wstępne

*mycie zasadnicze z użyciem środków myjących

*płukanie końcowe

  • sygnalizacja stanów pracy i stanów awaryjnych schładzalnika
  • okresowe mieszanie schłodzonego mleka podczas przechowywania
  • możliwość przejścia na awaryjny tryb mycia
  • możliwość monitoringu przebiegu procesu schładzania i przechowywania mleka

Zbiornik i jego wyposażenie wykonany w całości za stali nierdzewnej

Zastosowanie nierdzewnej, kwasoodpornej stali pozwala użytkownikowi bardzo łatwo utrzymać odpowiednie warunki higieniczne schładzalnika.

Przystosowany do współpracy z rekuperatorem
(urządzeniem do odzysku ciepła skraplania)

Zastosowanie rekuperatora pozwala na wykorzystanie ciepła skraplania czynnika chłodniczego do podgrzewania wody użytkowej. Na życzenie użytkownika, producent może dostarczyć i dołączyć rekuperator o pojemności zbiornika na wodę od 200 do 1000 litrów (w zależności od wielkości schładzalnika)

Możliwość zastosowania podgrzewacza wewnętrznego lub zewnętrznego w procesie mycia schładzalnika

Podgrzewacz zamontowany jest w instalacji myjącej schładzalnik. System ten załącza się w fazie mycia właściwego i pozwala na podgrzanie wody krążącej w instalacji myjącej do temperatury 50 - 60 stopni, w zależności od nastawy sterującego nim termostatu. Nastawa fabryczna wynosi 55 stopni. Podgrzanie roztworu myjącego jest ważne dla zapewnienia wysokiej jakości higieny mycia. Z uwagi na fakt, że temperatura ciepłej wody pobieranej w cyklu mycia właściwego, po rozpryskaniu jej przez głowice myjące na ścianki zbiornika, zostaje obniżona o około 20 stopni, podgrzanie roztworu myjącego do temperatury 55 stopni, co zdecydowanie zwiększa skuteczność mycia zbiornika.

Możliwość zastosowania elektronicznego pomiaru ilości mleka